Etusivu Ruokauutiset Tietoa ruoista Ruokaympyrä Kalorilaskuri

Kalaruoat eli kalaruuat

Kalan hankkiminen

Kalan ravintosisältö on arvokas ja täten kalaa tulisikin syödä päivän pääaterialla pari kertaa viikossa. Kalan sisältämät rasvat ja valkuaisaineet ovat laadultaan hyviä. Lisäksi kala sisältää runsaasti rasvaliukoisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Kala on herkästi pilaantuva elintarvike ja siksi se valmistetaan ruoaksi mieluiten pyyntituoreena. Tuoreen kalan tuntomerkkejä ovat raikas tuoksu, kirkkaanpunaiset kidukset, kiinteä ja kimmoisa liha, kirkkaat silmät ja tasainen limakerros.

Nykyisin kalaa on saatavilla esikäsiteltynä esimerkiksi fileinä, suikaleina, valmiiksi maustettuna tai kalapakasteina. Mikäli tuoretta kalaa ei ole saatavissa tai aikaa ruoanvalmistukseen ei ole paljoa, voidaan kalaruoka valmistaa pakastekalasta, savukalasta tai erilaisista maustekaloista. Vaihtelua pika-aterioille sadaan myös eineksinä myytävistä kalamurekepihveistä ja kalapyöryköistä. Kotimaiset kalatuotteet ovat erittäin laadukkaita.

Säilytyksen aikana kala ottaa helposti makua voimakkaan makuisista elintarvikkeista. Siksi kala pakataan kylmäsäilytyksen ajaksi huolellisesti. Pakastettua kalaa ei kannata sulattaa kokonaan ennen ruoanvalmistusta, jotta kala pysyisi mehukkaana.

Kalaruokien annoskoko

Suosituksia kalan kulutuksesta ruokailijaa kohti yhdellä aterialla:

Tuoretta, perkaamatonta kalaa varataan noin 200 g.

Kalafileitä 100-150 g.

Kalan esikäsittely

Kalan teurastaminen

Itse pyydystetty suuri kala käsitellään mahdollisimman nopeasti pyydystämisen jälkeen. Kalasta lasketaan veri pois katkaisemalla valtimot sydämen ja kidusten väliltä. Mikäli kalasta ei lasketa teurastamalla verta pois, kalan pilaantuminen alkaa nopeasti.

Kalan suomustaminen

Työympäristö on hyvä suojata muovilla tai sanomalehdillä. Kalavoidaan myös suomustaa suuressa muovipussissa tai vesialtaassa. Suomustus aloitetaan pyrstöstä. Suomustinta liikutellaan kevyin, poikittaisin vedoin kalan pinnalla.

Kalan nylkeminen, kaavinta ja kalttaus

Made, ankerias ja kampela nyljetään tai niiden pinta vain kaavitaan puhtaaksi limasta ennen ruoanvalmistusta. Paistinahvenet kannattaa myös nylkeä, sillä niiden suomustus on aikaa vievää. Madetta nyljettäessä nahka viilletään auki pään alapuolelta ja vedetään pois.

Kalojen liman kaavintaa helpottaa, kun niiden pintaa hierotaan suolalla tai etikalla.

Tuore made voidaan kaltata ennen ruoanvalmistusta. Kala kastetaan nopeasti kiehuvaan veteen ja pinta kaavitaan veitsellä puhtaaksi. Näin saadaan myös kalan nahka irtoamaan.

Kalan peseminen

Kalat pestään nopeasti kylmällä, mieluiten juoksevalla vedellä. Harjaamalla saadaan suuret kalat pestyä tarkasti. Pienet kalat voidaan pestä siivilässä. Kaloja ei lioteta, koska tällöin osa kalan maku- ja ravintoaineista liukenee veteen. Rasvaiset kalat, kuten lohi, kirjolohi, siika ja muikku, pestään mahdollisimman nopeasti tai ne vain pyyhitään kostealla paperilla.

Kalan fileoiminen

Kala voidaan fileoida ennen ruoanvalmistusta tai se vain paloitellaan ruotoineen. Fileoidun kalan päästä ja ruodoista voi keittää kalaliemen. Turska on fileoitava eri tavalla, koska sen selkäruoto kylkiruotineen on hyvin paksu.

Ruokaa kalasta

Marinoidut kalaruoat, paistetut kalaruoat, keitetyt kalaruuat, kalapadat ja kalamuhennokset, kalamureke, kalapyörykät, kalapihvit, laatikkoruoat kalasta.

Seuraavasta löydät mielenkiintoisia ohjeita kalaruokiin.

Kalaruokareseptit